Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Genel cerrahi, tıbbın genel prensiplerini (yara iyileşmesi, yaralanmaya metabolik ve endokrin cevap gibi) de içeren ve tüm beden sisteminin gelişimi ve sorunları açısından pek çok cerrahi ve temel tıp dalını etkilemiş bir teknik disiplindir.
Cerrahi kelimesi Latincede 'chirurgiae' teriminden köken almakta ve “el işi” anlamına gelmektedir. Cerrahi, tıbbın en eski dallarından biri olup ilaçla ya da diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılması ya da hastalıklı organın kesip çıkarılarak doğal ve uygun şekline dönüştürülmesi esasına dayanır.
Uygulanan cerrahi prosedürü çoğunlukla organ veya bağlı bulunduğu sistemin adı ile anılmaktadır. Guatr (tiroid bezi), meme, yemek borusu (özofagus), mide, ince barsak, kalın barsak, rektum, anüs, fıtıklar, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, endoskopik ve laparoskopik cerrahi girişimleri Genel Cerrahi alanına girmektedir.
Son yıllarda cerrahi sonrası hasta konforu öncelikli hedef olmuş, “post-operatif dönem” denilen ameliyat sonrası dönemin daha kısa sürmesi, gerek iş-güç kaybının önlenmesi, gerekse kişinin rutin hayatına en kısa sürede dönmesi amaçlanmış ve bu amaçla da laparoskopik cerrahi, minimal invaziv cerrahi, robotik cerrahi ön plana çıkmıştır.

Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba, Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş'le görüşüyorsunuz. Sİze nasıl yardımcı olabiliriz?